Tidskriften Provins koras till Årets litteraturtidskrift 

Åsa skriver:

En av mina favorittidskrifter, Norrländska litteratursällskapets Provins, har korats till Årets litteraturtidskrift. Så här presenterade jag den i Helsingborgs Dagblad: 

”Att skriva om sig själv och andra” är temat i Provins, Norrländska litteratursällskapets tidskrift, en av fem nominerade till ”Årets kulturtidskrift”. Provins täcker hela världen, redaktionen lyckas alltid koppla ihop Norrland och omvärlden, i det senaste numret både Danmark och arabiska öknar.

Vem har rätt att kalla sig norrlänning? Hur ska det gå om Hälsingland knyts till Gävle och Uppsala och blir en del av regionen Svealand? Identitetsfrågor och gränsfrågor, mer aktuella än någonsin, har alltid präglat innehållet.

 Marian Bergroths ”Välfärdssamhället”, om en fosterhemsplacering, består av sjutton kristallklara rader. En hisnande mängd intressant litteratur med norrlandsanknytning presenteras av Helena Fagertun och redaktionen. Det mesta väcker läslust, inte minst Bengt Pohjanens introduktion av den bortglömda Hilja Byström, 1908-1991.

 En författare kan berätta om vad som helst, sitt eget liv som Kent Lundholm, eller sin farfars industrihistoriska insats i Skellefteå som Anna Sundström Lindmark, och hamna i de djupaste hemliga vatten bland psykisk sjukdom och självmord. 

Texter i Provins kan vara sorgsna men de är genomblåsta av uppfriskande norrländsk luft, kanske med en föraning om snö.  
Provins

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s