Vårdfåfänga

Mikaela skriver:

Vårdfåfänga

Hos en del personer som jobbar i vården finns en särskild sorts fåfänga. De flesta drivs av en naturlig och positiv längtan efter att hjälpa och att göra skillnad för sina patienter, men några drivs av att vara just den som gör skillnad. Den Vårdfåfänge (DV) vill vara just den som hittar just det som fungerar, och ju fler olika behandlingar den som vårdas tidigare har genomgått och som inte fungerat, desto mer febrilt vill dessa behandlare hitta den magiska boten.

Det blir som en tävling och en fråga om prestige gentemot tidigare behandlare/behandlingar snarare än ett gemensamt sökande efter lösningar. Patienten är inte längre i fokus, DV är förblindad och så fixerad vid sin egen insats att hen inte ser den person som ska få hjälp. Besvikelsen om det man gör inte ”funkar” kan bli stor och leda till att patienten känner sig misslyckad som inte tillfredsställt behandlarens önskan om att hjälpa. I vissa fall projiceras besvikelsen ut och patienten blir bestraffad på olika sätt för att den inte blev hjälpt. Besvikelsen kan också handla om att DV i fråga gick miste om att de andra i arbetsgruppen imponerades av den strålande insats som gavs.

I psykiatrin är det rätt sällan en enskild person, behandling, medicin, terapi eller insats är det som hjälper. Ofta är det flera saker tillsammans som samverkar till återhämtning eller förbättring och man kan oftast inte säga exakt när förbättringen inträffar, den sker gradvis. Den Vårdfåfänge kanske är med och sår ett litet frö av hopp, kraft och verktyg till patienten, och tillsammans med andra personer eller behandlingar slår de fröna rot, patienten själv får kraft att förändra och fröna börjar gro. Den kombination av saker som möjliggör förbättring kan ske långt, långt efter att DVs kontakt med patienten i fråga är avslutad.

Vårdfåfänga är att fästa större vikt vid att vara med och se den förbättringen äga rum och koppla den till DVs behandling, än glädjen över patientens förbättring i sig, som kanske sker i framtiden och utan DVs vetskap och utan att den får ett tack. Den Vårdfåfänge måste släppa tanken på att just hen eller det hen rekommenderar ensamt kan eller borde hjälpa, bota, lösa patientens problem. Ibland räcker det att bara lyssna, dela, förmedla förståelse, man kan bistå genom att visa intresse och orka dela stundens plåga och bjuda på att andra kanske kan hjälpa personen bättre.

En annan slags fåfänga som märks hos vårdpersonal är den hos personer som säger saker som ”hen gör så där bara för att jäklas med oss”, ”hen vill splittra personalgruppen”, eller ”varför ställer hen alltid till det och skapar dramatik precis när x jobbar?”, (alternativt ”när vi ska ha möte”, ”redan går på knäna” osv). Särskilt kring vården för personer med självskadebeteende kan man höra beskrivningar av patienterna som ”manipulativa”, ”vill ha uppmärksamhet” och ”vill skapa dramatik”. Sådana slags uttalanden handlar om personalens välbefinnande och inte omsorg om patienten. En person som har ett sådant helvete med att stå ut med sig själv och sina känslor att hen skadar sig har ganska lite tid och kraft att fokusera på olika sätt att jäklas med personalen.

Till DV vill jag säga: flytta fokus från dig själv ett ögonblick och försök förstå vad självskadehandlingarna ger uttryck för, hur personen mår och varför den handlar som den gör. Förmodligen för att den inte har något val eller en bättre strategi för att ta hand om outhärdliga plågor. Vårdfåfänga tycker jag är när en persons lidande och hur det kommer till uttryck ses som något som primärt är riktat mot dig, för att störa dig, inte något som personen utsätter sig själv för eller genomgår utelämnad till sig själv.

Flytta fokus från ditt ego och din prestation eller oförmåga att vara just den som hjälpte till din genuina och äkta längtan efter att bidra till att din patient ska må bättre.

 

2 thoughts on “Vårdfåfänga

  1. Ping: Tre år med Åsa | Turtagning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s