Åsas ord 8: undervakning

Åsa Moberg skriver

Övervakning har blivit ett av språkets allra vanligaste ord. Övervakning är en självklarhet i de flesta offentliga miljöer, vi har vant oss vid att vara övervakade överallt. Danmarks radios nyhetsmorgon uppmärksammade (4/2 -16) övervakningens motsats: undervakning, övervakning underifrån, som utgör ett växande problem för exempelvis sjukvårdspersonal.

På en neonatalavdelning blir problemet extra tydligt. Föräldrar till för tidigt födda barn vill ha samma möjlighet att dokumentera födseln och barnets första tid som andra, men för personalen innebär det att allt arbete kan bli dokumenterat av en eller flera kameror, ibland utan att de ens är informerade. Det ökar stressen. Gränsen för en neonatalläkare passerades när en familj monterade en fast mobilkamera i kuvösen hos sitt nyfödda barn, för att kunna följa barnets utveckling hemifrån.

Jag uppfattade inte om personalen lyckades få bort kameran. Det borde inte vara omöjligt att förklara för föräldrar att risken är att vården blir sämre, inte bättre. Personal som hela tiden måste tänka på att inte göra fel kanske undviker att göra något alls. Smygfilmande eller alltför flitigt filmande motverkar en förtroendefull relation till personalen. I ett tiotal fall av anmälningar till Danmarks motsvarighet till IVO har filmsekvenser bifogats. ”Bemötande” i vårdsammanhang är en mer dubbelriktad företeelse än vi brukar lägga in i ordet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s