Åsas ord 7: Kontaktyrke

Åsa Moberg skriver:

Det är inte alla nya ord som uppenbarar sin betydelse första gången man hör dem, men innebörden i ordet ”kontaktyrke” går att gissa. Det handlar om yrken med omfattande mänskliga kontakter, det där som unga ofta säger att de drömmer om: ”Jag vill göra något med människor.” Nyligen dök ordet upp i ett mer sorgesamt sammanhang: ”Enligt flera undersökningar utgör kontaktyrken i sig en riskfaktor” stod det i HD 18/1 i en artikel om de ökade sjukskrivningarna. Kvinnliga präster är de allra mest utsatta.

Antagligen för att de kläms mellan övermänskliga förväntningar från allmänheten och dåliga eller rent negativa chefer. Kvinnoprästmotståndarna har inte gett upp och kyrkans arbetsmiljö är dålig på samma sätt som nästan alla ”ideella” organisationers och politiska strukturer: de som företräder goda värderingar tycker att det räcker så, inte ska de väl behöva VARA goda också?

I alla fall toppas listan på de yrken som toppar sjukskrivning för stress och utmattning av några viktiga p-yrken:

Präst (inklusive kyrkoherde)
Pastor
Psykolog

Jag saknar bara polis och psykiater, men de dyker kanske upp nästa gång. Psykologerna delar tredjeplatsen med socialsekreterare och diakoner. Därefter kommer behandlingsassistent, fritidsledare och sjuksköterskor.

Detta gäller kvinnor. För män är yrkena desamma, men i lite annan ordning. Speciallärare är mest sjukskrivna, sjuksköterskor kommer tvåa och präster trea. De som drabbas är människor som arbetar i stora offentliga strukturer med diffust ledarskap och orimliga prestationskrav. Just de yrken som behövs mest i svåra tider. Hur ska detta sluta? Mänsklig kontakt som kan vara så fint, hur kan det ha blivit den största faran i arbetsmiljön?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s