En kristen och en muslim

Walid al-Kubaisi ”Kommentar”
Dag og Tid 6/11 2015-11-19

Översättning från nynorska: Åsa Moberg

Detta foto togs i Damaskus 1889. När sekteristiska konflikter leder till blod och hat, och när folk tvivlar på att det är möjligt för människor med olika religioner att skapa ett fungerande samhälle, vaknar minnet av dessa två personer. Bilden kan väcka hopp.

Det som är gripande är att Samir var lam och kristen. Den långe Muhammed var blind och muslim. Dessa två skapade hoppets historia. Båda var föräldralösa. De bodde i samma hus hela livet, eftersom de insåg att de kunde samarbeta, hjälpa och komplettera varandra. Religionerna de tillhörde hindrade dem inte.

Muhammed bar Samir på ryggen varje eftermiddag och hade med sig en gryta med kokta kikärtor. Muhammed kunde inte se. Därför lånade han Samirs syn. Det var Samirs röst folk hörde då han angav riktningen när de gick till ett bekant café i Damaskus:

”Ta av till höger, Muhammed.”
”En åsna kommer emot dig, nu får du gå åt vänster.”

Samir hade inga ben som han kunde gå med. Han lånade Muhammeds ben för att komma till caféet.

På den tiden var många analfabeter och de kunde inte läsa böcker. Men i Mellanöstern hade vi en berättartradition, folk samlades på caféerna. Dit kom en sagoberättare och alla satt runt honom och lyssnade på berättelser och historier. Samir klarade på det sättet att finna ett levebröd genom att använda det enda som fungerade i hans kropp, nämligen tungan. Han berättade historier.

När Muhammed hade placerat Samir på talarstolen satte han sig framför caféts ingång med sin kikärtsgryta framför sig. Folk som kom in köpte ofta kikärtor som var kokade med gurkmeja och svartpeppar. Detta värmde om vintern och dövade den värsta hungern för dem som inte hann hem efter jobbet för att äta.

På kvällen, när historierna tog slut, bar Muhammed hem sin kristne vän Samir. De levde ett gott liv ända tills den kristne Samir dog. Muhammed greps av djup sorg och satt hemma. Efter en vecka dog även han.

När två handikappade klarar att leva tillsammans, klarar inte vi med all kunskap, upplysning och humanism och rikedom – att leva samman?

IMG_1937.JPG

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s