Egenterapi – omistlig del av psykologutbildningen eller orimlig medicinsk behandling?

Åsa Moberg skriver

I det senaste numret av fackförbundstidskriften Psykologtidningen (nr 7/15) skriver Kajsa Heinmann om ett intrikat problem: Umeå universitet hade nekat en student att få examensbevis eftersom han inte hade intyg på att han genomgått den egenterapi som är en del av utbildningen. Psykologen lämnade ärendet till överklagandenämnden, som biföll hans överklagan:
”Umeå universitet har inte rättsligt stöd för att ställa krav på att en student ska he genomgått egenterapi som inte ingått i en kurs i utbildningen.” Därefter skrev studierektorerna vid Umeå och Uppsala universitet en debattartikel där de krävde att kravet på egenterapi ska avskaffas. Egenterapi hör ”inte hemma i svensk högre utbildning”. Eftersom den journalförs, sker under sekretess och är momsfri hör den till hälso- och sjukvården, inte till utbildningsväsendet. Det går inte att kräva att medicinsk behandling ska ingå i en utbildning, skriver de.
Medicinsk och psykologisk behandling är knappast samma sak, men frågeställningen är onekligen intressant. ”Vi studierektorer måste få tydliga riktlinjer om vad som gäller”, säger studierektor Mattias Lundberg i Umeå. Tydligen har debatten psykologer emellan på Facebook blivit så infekterad att ingen vill uttala sig i Psykologtidningen. Men den som överklagade säger att det var en ”solidaritetshandling”, en del studenter får egenterapi gratis inom utbildningen, andra måste betala för den.
Och det är förstås inte rättvist. Däremot har jag väldigt svårt att förstå hur någon skulle kunna bli en bra psykolog utan egenterapi. Att göra den kostnadsfri för alla och sluta journalföra, skulle det kunna lösa problemet?

ps:
Fast utvecklingen går tydligen obönhörligt i motsatt riktning. När jag läser vidare i samma tidning visar det sig att de flesta psykologprogram har halverat antalet timmar för egenterapi. Tre universitet har valt att ta bort detta moment helt och hållet: Karolinska, Uppsala och Umeå. På det nystartade psykologprogrammet i Karlstad frinns möjligheten, men enbart för studenter med psykodynamisk inriktning, inte för kbt-inriktningen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s