Reaktorreaktion

Åsa Moberg

Det byggs få nya kärnkraftverk. Gamla reaktorer stängs och antalet i världen är nere på samma nivå som för 20 år sedan. Få leverantörer finns kvar. Ryska Rosatom har med hjälp av förmånliga statliga lån blivit ledande i världen. De är också största ägare i Finlands planerade sjätte reaktor Hanhikivi 1, sedan Eon sålde sin andel på 34 procent.

Reaktorn ska byggas vid Bottenvikens kust 15 mil från Skellefteå. Halvön var ett naturreservat. Bygget är vansinnigt såväl miljömässigt som ekonomiskt och politiskt. Ryssarna ska leverera reaktorn, deras senaste oprövade modell.

Kärnkraft lanserades efter andra världskriget som en billig, oändlig energikälla. Alla problem framställdes som lösta. Det verkliga syftet med utbyggnaden var politisk makt. Den gången var det USA som ville öka sitt inflytande. Reaktorer har aldrig varit en lönsam produkt, de kan inte säljas utan statsstöd. Nu arbetar Rosatom enligt samma modell för att öka Rysslands inflytande i världen. Kopplingen till atomvapen är odiskutabel. Rosatom hanterar både kärnkraft och kärnvapen.

Kraftkonsortiet Fennovoima som ska bygga Hanhikivi 1 ägs i övrigt av kommuner i området och några företag, som stålproducenten Outokumpu. Sent i processen har desperata turer skett när konsortiet skulle säkra att minst 60 procent av ägarna kommer från EU-området. Rosatom driver på hårt. Hamn och vägar ska vara klara innan reaktorbygget startar 2018. Reaktorn ska tas i drift 2024.

Den pensionerade veterinären My Leffler från Sverige är en av de aktivister som försöker stoppa bygget. Sedan 21 april har grupper på mellan 10 och 40 aktivister bevakat platsen. Genom civil olydnad har de försökt hindra arbetet, de har satt sig på vägen, kedjat fast sig, klättrat upp i träd. I tisdags kom 16 polisbilar, brandkår och kustbevakning för att avhysa de tio som då var på plats.

Polisen har gång på gång släpat in aktivisterna i polisbilar och kört dem till arresten. My Leffler berättar att övervåld från vakter och polis hör till vardagen: ”De har dragit oss i gruset, släpat oss, tagit strupgrepp, tryckt ihop oss bak i bilen med galler för fönstren, som hundburar, och kört oss till finkan.” Området är avspärrat och ingen släpps in. Hanhikivi ligger i medieskugga. Att ett företag förbjuder närvaro av journalister brukar inte betyda total tystnad, men så har det blivit här.

En av aktivisterna blev kvar och hungerstrejkar innanför stängslet sedan i tisdags, i en koja uppe i ett träd. Fennovoima bryr sig inte: de vägrar ge honom vatten. Andra hungerstrejkar i sympati vid kraftkonsortiets kontor i Pyhäjoki.

Fennovoima planerar att mellanlagra det använda bränslet vid kraftverket, i väntan på en lösning för avfallsförvaringen. Sådana mellanlager är mer utsatta är själva reaktorn vid kärnkraftsolyckor, terroristangrepp eller naturkatastrofer. Civil olydnad är ett brott, men det är inget brott att avverka skogen i ett naturreservat för att förbereda bygget av ett kärnkraftverk som fortfarande inte har fått tillstånd enligt Finlands kärnenergilag.

Publicerad i Helsingborgs Dagblad 24/9-2015

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s