För 20 år sen…8 april 1995. Åsa skriver om debattprogram i tv, granskade under en vecka

Åsa Moberg skriver

Aftonbladets kultursida 8 april 1995
OM debattprogram i tv, granskade under en vecka:

”I söndags talade Gunnel Werner, Carl Bildt och Emma Sjöberg om den orimligt stora uppmärksamhet som riktas mot deras yrkeskårer, som omsusas av ett skimmer av glamour, utan saklig grund om jag förstod rätt. Varför blir det så? ”Man syns ju”, konstaterade Bildt.
Söndagens medverkande tillhörde de redan överrepresenterade: politiker, journalister, formgivare, skådespelare. De som har något att vinna på att synas.
”Vara men inte synas”, var det inte så familjen Wallenbergs valspråk löd? […]
Här framträder en ny samhällsklass. Jag tillhör den själv och dess uppgift är att visa upp sig och ge sken av att påverka samhällets utveckling.
Ju mer liv vi för, desto tystare är det kring de viktiga händelserna i näringslivet, industrin, samhällsplaneringen, EU-byråkratin. Som debattör kan man få en mer avspänd inställning till sin egen insats vid tanken på hur lite den betyder.
Efter en vecka med prat-tv är jag än mer övertygad om att funktionen snarare är att dölja än att avslöja. Det viktiga i ett samhälle sker under ytan. Det är okänt, ofta obegripligt för andra än några få experter. Det gäller sådant som datoriseringen, som uppmärksammats först sedan den blivit ett faktum – eftersom ingen tidigare begrep vad den innebar.
Pratshower i tv kan bara hantera företeelser som redan är bekanta, helst med debattörer som också är kända sedan förr. Under sken av att vilja oroa fungerar de som vuxenvärldens lugnande godnattsagor.
Och frågan är hur vi ska få veta vad alla denna debatt döljer.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s