Televisionen är en kvinna

Åsa Moberg skriver

Jag upptäckte att jag har tjugo års gamla urklippta artiklar i pärmar i ett skåp. Jag har skrivit sen 1968, men det som är äldre än 1995 finns i lådor, oåtkomligt. Kanske lika bra.
Men ibland känns det som en gammal artikel tål omläsning. Just den här från mars 1995 känns rätt på internationella kvinnodagen 8 mars.

I många svenska dialekter har ting och företeelser ett kön, som på franska eller spanska. ”Stäng döra, ho’ ska inte vara öppen”, säger man i Västergötland. En snöskoter i Dalarna kallas inte ”den”, den är en ”han”. Ibland tror jag att det är likadant med massmedier.

I så fall är tv en kvinna. Televisionen borde då inte betecknas som ”den” utan som ”hon”. Medan morgontidningen är en man.

Det tv-förakt som luftas i morgontidningar är i varje fall slående likt manssamhällets rutinmässiga kvinnoförakt: en nedlåtande och okunnig attityd, som utgår från att den egna (manliga) verksamheten är logisk, klartänkt, analytisk, samhällsnyttig och djupsinnig, medan den andra (kvinnliga) är ytlig och lite förvirrad, i bästa fall underhållande.

Morgontidningen utgör den massmediala motsvarigheten till en kortklippt herre med kostym, vit skjorta och slips. Den kräver att bli bedömd efter sitt innehåll. Formen är oftast så stel att den känns halvdöd.

Tv-program däremot bedöms efter sitt utseende, en ofrånkomlig följd av att utseendet, ytan, är det som möter tittaren först. Man ser, och det man ser varierar i färg, form, lyster, glittrighet, precis som kvinnors utseenden.

Men det är ett uråldrigt manligt misstag att tro att det som har en intressant yta måste sakna djup. En minuts tv kan förmedla viktigare kunskap om människorna och världen än en hel morgontidning.

(Denna krönika har även publicerats i Aftonbladets tv-bilaga, 30/3 1995)
_

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s