Pris och verklighet: vården och bemanningsbranschen

Åsa Moberg skriver

Staten äger 49 hel- och delägda företag, vilket gör svenska folket till Sveriges största företagsägare, skriver Patricia Hedelius i Svenska Dagbladet Näringsliv 19/1. Det övergripande målet är ”att skapa värde”. Värde torde i detta sammanhang läsas som ”vinst”. Förvaltningen är reglerad för att politikerna inte ska kunna lägga sig i hur företagen sköts. Det är en nåd att stilla drömma om för vård och omsorg, som säkert också skulle kunna skapa massor av värde om planekonomiska politiker i alla läger vågade sig på experimentet att lämna verksamheten i fred.

Tänk om landsting och kommuner var tvungna att följa samma regel som gäller för statliga bolag. ”Regeringen anser att det är av största vikt att bolagen som ägs av staten förvaltas på ett aktivt och professionellt sätt med värdeskapande som mål.” Citatet kommer ur Hedelius artikel http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/statliga-bolagens-lador-gapar-tomma_4261673.svd

I Dagens Medicin nr 1-3 läser jag att bemanningsbranschen växer i vården, trots allt politiskt prat om att den måste minska: http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/01/15/bemanningsbranschen-upp-trots-stoppsnacket/. Sjukvården kostar totalt 500 miljarder kronor om året, av vilka 2 miljarder går till bemanningspersonal. Hittills mest läkare, men nu i allt högre grad även till sjuksköterskor. Och varför skulle de inte gå dit: de får några tusen mer i månaden, mer omväxling och större frihet att bestämma sina egna ledigheter och arbetstider. Vården kanske rent av skulle överlåta all bemanning till bemanningsbranschen, som är specialister på att visa att de värdesätter personal?

Det kan låta som ett skämt, men det är inte säkert att det skulle bli dyrare i längden än dagens system av systematisk personalmisshandel med missnöje och utbrändhet som resultat. Någon borde våga prova.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s