Nationella olikheter i jämställdheten

Åsa Moberg skriver

Dagens industri har fått en ny krönikör, Mikael Storåkers, med en bakgrund i reklam, politik (M-styrelsen) och konsthandel (Bukowskis). ”Farbröderna har helt fel fokus” (http://www.di.se/di/artiklar/2015/1/15/farbroderna-har-helt-fel-fokus/är den lovande rubriken på hans första krönika, där han noterar att kvinnorna brutit in med kraft i konstbranschen men inte alls i näringslivet:
”Sverige är paradoxalt nog ledande på två områden i västvärlden och i näringslivet: Vi har högst andel kvinnor som förvärvsarbetar och samtidigt en låg andel kvinnor som når toppositionerna.”
Så är det och det kan verka konstigt, men jag har en gammal privat teori om hur jämställdhet utvecklas: den kommer först på de områden som är minst kontroversiella i ett samhälle. På 1990-talet noterade jag att kvinnor i Sverige kommit långt i politiken medan de i USA verkade ha lättare att ta sig fram i näringslivet och i Frankrike i universitetsvärlden.
Vet inte om det stämmer än, men i fråga om svenska kvinnors höga närvaro på arbetsmarknaden och låga närvaro på näringslivets toppositioner stämmer denna tanke absolut. Det är länge sen förvärvsarbete för kvinnor var kontroversiellt i Sverige. Arbetslinjen har länge gällt båda könen, oavsett regering. Framgång däremot – det är en känslig sak i vårt land! Tack Amelia Adamo och andra skärpta invandrarkvinnor för att det inte längre ses som okvinnligt att tjäna pengar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s