Sjukskrivningarna ökar – men ingen vet på vilka arbetsplatser

Åsa Moberg skriver:

Visst är det konstigt att ingen vet i vilka branscher, eller på vilka arbetsplatser, som de ökande sjukskrivningarna inträffar? Det påpekar Jan Rydh i Svenska Dagbladet (”Utredare efterlyser konkreta förändringar”, 2/1 -15). Jag har mina misstankar: Det handlar om kommuner och landsting. Just därför kan man gissa att de politiska beslut som krävs för att få till en bra statistik kommer att dröja. Vilka politiker vill fatta beslut som visar att de själva är usla arbetsgivare?

Misstanken bekräftas av den andra artikeln i ämnet i dagens SvD (”Kvinnor mest utsatta när ohälostal ökar”). Där uppges att personer mellan 30 och 49 står för merparten av ökningen och de flesta är kvinnor. Var arbetar flest kvinnor?

I höstas hörde jag en företagsläkare föreläsa och säga att det finns arbetsplatser som skapar ohälsa. Inte heller då gavs besked om vilka dessa arbetsplatser är. Men vårdens personalmisshandel är väl känd. I brist på vettig statistik borde det finnas en visselblåsar-funktion för läkare som identifierar hälsovådliga arbetsgivare, och det borde finnas sanktioner att tillgripa. Högre sjukförsäkringsavgifter, som Jan Rydh föreslår, låter som ett rättvist straff.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s