Filosofiprofessor Marcus Gabriel: Varför världen inte finns

Åsa Moberg skriver:

Om jag är sömnlös brukar det hjälpa att lyssna på radio, gärna samtal på något främmande språk. Ju mer intressant, desto större koncentration krävs och det där som går runt i hjärnan trängs ut och jag somnar. Häromnatten hörde jag i den franska kanalen France Info en intervju med filosofen Marcus Gabriel, som vid 34 års ålder blev Tysklands yngste professor i filosofi. Han talar tio språk, ett av dem en vacker franska. Hans senaste bok har på franska titeln ”Pourquoi le månde n’existe pas”, Varför världen inte finns.

Med reservation för att jag kan ha missat något i halvsömnen lät den väldigt spännande. Den handlar om att det inte finns en värld utan många, olika, parallella. Allt är tro. I väst avfärdar vi islam som en tro, men allt västerländskt tänkande grundas på kristna religiösa föreställningar.

Även de icke-troende tror. Nihilism är också en tro, tron på intet, sa Marcus Gabriel om jag fattade saken rätt. Jag har alltid uppfattat förbundet Humanisterna som lika troende som någon av alla de troende kristna jag känner. De tror att Gud inte finns. Så jag kände: äntligen en teori för mig. Men jag ska inte köpa boken… När skulle jag hinna läsa den?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s