Bra äldrevård inte dyr!

Åsa Moberg skriver
(Inlägg även publicerat i Dagens samhälle)

Då och då kommer larmrapporter om missförhållanden i äldreomsorgen. Sällan läser vi stort uppslagna reportage om boenden som sticker ut genom att hålla en överlägsen kvalitet med ovanligt nöjda boende, men sådana finns faktiskt också.

Till de mest uppskattade i landet hör Vigs Ängar i Köpingebro i Ystads kommun, flera gånger prisbelönt och senast i Almedalen 2013 utnämnt till ”Sveriges bästa äldres boende” av PRO och Rikshem. Byggnaden är ritad av arkitekten Lillemor Husberg, som insåg att hon själv måste bli byggherre om stället skulle bli byggt som det var ritat.

Byggkostnaden blev låg: 2 700 kvadrat för 27 miljoner, 10 000 per kvadratmeter. När lägenheterna och de gemensamma lokalerna väl stod klara kom nästa insikt: om stället skulle drivas med den helhetssyn på människa-miljö-mat-hälsa som var utgångspunkten måste Lillemor Husberg även bli äldreomsorgsentreprenör. Så det blev hon.

Nu är Vigs Ängar 19 år. En ständig ström av studiebesök har imponerats och njutit, inte minst av den fantastiskt goda ekologiskt närodlade maten som lagas på plats, och av den fina badavdelningen där även utomstående får hyra in sig. Boende och personal har tillgång till en alldeles egen massör.

Sjukskrivningar bland personalen förekommer nästan inte och personalomsättningen är rekordlåg. De boende är så väl omhändertagna att de behöver ovanligt lite sjukvård från landstinget, en post som borde sättas upp på ett särskilt pluskonto men inte räknas som vinst någonstans.

När man tittar på Socialstyrelsens brukarundersökningar där boende får betygssätta sin äldreomsorg kommer Vigs Ängar sensationellt högt, med hundra procent nöjda ”brukare” i bedömningar av trygghet, bra bemötande och personalens förmåga att ta hänsyn till de boendes egna önskemål. På den sistnämnda punkten är nöjdheten 22 procent högre än genomsnittet.

De boende är nöjda och glada, men hur ställer sig kommunen? Inte så positiv, snarare tvärtom. I stället för att låta sig inspireras tycks kommunen störas av att någon visar att det går att göra saker bättre. När det kommer till upphandling, som det regelbundet gör, blir det kris. Kommunen hävdar att den framgångsrika entreprenören är för dyr.

Det handlar inte om vinster, detta är en antroposofisk entreprenör utan vinstsyfte. Men verksamheten måste gå ihop och kommunen måste räkna lika på utgifterna för upphandlad och egen verksamhet, vilket hittills inte skett.

Enligt Ystads Allehanda är Vigs Ängar billigare än kommunen hittills räknat med – och kommunens egen äldreomsorg dyrare. Bland annat har man räknat momsen på Vigs Ängar som en kostnad, vilket den inte är. På sina egna boenden glömde kommunen räkna in kostnader för hälso- och sjukvård.

Och hur ska man värdera personalens trivsel och goda hälsa? Om det fanns ett genuint intresse av att utveckla äldreomsorgen borde kommun och landsting tillsammans inleda forskning kring de ekonomiska vinster som uppstår genom Vigs Ängars konsekventa helhetssyn på den åldrande människan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s