Oförsvarligt försvar för dålig psykiatri

Åsa Moberg skriver:
(Även publicerad i Dagens samhälle
5 nov)

En läkare kan i sitt arbete uppträda så att ”hans attityd är oförsvarlig och den respektlöshet han visar sin patient är klandervärd”. Då kan man förvänta sig kritik från IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Mindre väntat skulle det vara om åtta kolleger skrev ett försvar för den kritiserade som inleddes med de citerade orden.

Ändå har detta skett. Den som fått kritik av IVO och stöd av åtta kolleger heter Ola Gefvert, en psykiater som blev rikskänd genom Daniel Velascos skakande dokumentär ”Den fastspända flickan” i januari 2013 (finns på sverigesradio.se). Gefvert gjorde en anmälan till Granskningsnämnden för radio och tv, som kommer med ett beslut inom kort.

Att kolleger valt att ta hans parti är obegripligt. ”De kanske inte försvarar hans attityd utan bara hans behandlingsmetoder” föreslog någon för mig. I sjukvården brukar läkarens attityd gå under den högtidliga beteckningen ”bemötande”, en väsentlig del av behandlingen. Gott bemötande är smärtlindrande och läkande, för både kropp och själ.

En gång deltog jag i en offentlig debatt på S:t Görans sjukhus. Publiken bestod av personal och patienter i psykiatrin och överläkaren David Eberhard hävdade att det är omöjligt att hindra någon som bestämt sig för att ta sitt liv.

Atmosfären blev så upprörd att en annan läkare begärde ordet för att bemöta honom. Sen dess har jag undrat hur det kan vara tillåtet att vara psykiater med den grundiställningen. Eberhard är, föga förvånande, en av dem som nu sluter upp till Gefverts försvar.

Den maktfullkomlighet som Nora i ”Den fastspända flickan” dokumenterade hos sin läkare vill ingen visa upp för allmänheten. Inte heller det hisnande kvinnoförakt mot både patient och psykoterapeuter som kom fram när hon vädjade om samtal med en kvinnlig terapeut: om Nora ”sköter sig” utlovar doktorn i hånfull ton att han ska ”köpa en kvinna”.

Enligt doktorn borde samtal med en manlig mentalskötare räcka. Då var Nora alltså offer för en av Sveriges värsta våldtäktsmän, Kapten Klänning Göran Lindberg, polischefen som höll jämställdhetstal om dagarna och utförde brutala våldtäkter om nätterna.

De psykiatrer som nu bildat stödtrupp till Gefvert skriver i sin inlaga: ”Att skjuta på insatsen ‘kvinnlig terapeut’ förefaller väl motiverat.” Motiverat av vad? Att inte göra det som patienten själv föreslår har länge varit en ledstjärna i psykiatrins behandling av svårt sjuka unga kvinnor. På andra områden försöker vården förbättra resultaten genom ökad följsamhet mot patienterna.

I Dagens Medicin presenterades nyligen ett nytt behandlingsprogram för självskadepatienter. Inget landsting har ännu anmält intresse för att öppna någon av de tre specialistavdelningar som SKL tror behövs. Det handlar om en svårbehandlad och snabbt växande patientgrupp.

Den gamla 1900-talspsykiatrin hävdar att uppmärksamhet är farlig för dessa unga kvinnor. Jag känner några som tillfrisknat. Ibland ser det tvärtom ut som om uppmärksamhet hjälper. Att bli tagen på allvar kan vara läkande. Däremot kan man undra över en psykiatri som bemöter berättigad kritik med aggressivt kollektivt gruppförsvar.

Annonser

2 thoughts on “Oförsvarligt försvar för dålig psykiatri

  1. Hej Åsa!
    Det här citatet används ofta inom sjukvården: Om jag vill föra en människa mot ett bestämt mål måste jag först finna honom där han är och börja just där. Den som inte kan det lurar sig själv när hon tror att hon kan hjälpa andra. För att hjälpa någon måste jag visserligen förstå mer än vad han gör, men först och främst förstå det han förstår. Om jag inte kan det, så hjälper det inte att jag kan och vet mycket mer. Vill jag ändå visa hur mycket jag kan, så beror det på att jag är fåfäng och högmodig och egentligen vill bli beundrad av den andre istället för att hjälpa honom.

    Sören Kierkegaard

    Kan man läsa det inlägg till IVO du refererar till?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s