Föreläsningar om bipolär sjukdom arrangerade av PIL och Libra

Mikaela skriver
Just hemkommen från en en kväll bipolär sjukdom arrangerad av PIL (Patientforum – information och lärande i Lund) och patientföreningen Libra i Skåne.
Överläkare Åsa Westrin och Herman Holm höll varsin föreläsning riktad till allmänheten och den stora salen var helt fullsatt. Det är häftigt tycker jag. Folk åker hit i höstmörket för att lyssna, lära sig mer och få svar på frågor. Arrangemanget var gratis, mycket välkommet! Tror att en hel del önskar delta i såna här grejer men avstår för att de inte har ekonomisk möjlighet.

Åsa Westrin, docent och överläkare, introducerade föreläsningen med klipp från tv-serien Homeland. CIA-agenten Carries stirrande blick, agiterade tal och frusterade samlade av spår blev en rätt bra illustration till mani. Åsa W gick sen in på diagnostik, prognos och olika slags behandling av depression, mani och hypomani, både akut och förebyggande, farmakologisk, ECT och annan.
I den bästa av världar, tänkte jag. I den bästa av världar finns det stöd hon beskrev som så viktigt för en bra prognos och för att kunna leva utan skov: ett starkt socialt stöd, kunniga anhöriga, en krisplan, god sömn, regelbunden livsföring, snabba återbesök om det behövs, en kunnig läkare, samtalsstöd, en kontaktperson, bra läkemedel i lagom dos, noggrant introducerade. Återigen, det här med helhet. Det återkommer överallt. Allt behövs!
En rätt basic men heltäckande, lärande, överskådlig och intressant föreläsning om olika aspekter av bipolär sjukdom. Även lite om forskning framåt som är intressant, bland annat Ketalar (Ketamin) vid svår depression som det pågår en studie om i Skåne just nu.

homeland

 

Herman Holm gjorde en underhållande historisk exposé över bipolär sjukdom via Hippokrates teori om kroppsvätskor och temperament och deras samspel, vidare till Platon (”Det svänger!” och ”på 1700-talet blev det lite ordning på läkarna”, då kunde man få en trepanering (hål i huvudet) om man behövde lätta på trycket. Vidare foton på en prislista på olika behandlingar, somatiska och själsliga: Spanska flugan, åderlåtning, blodiglar, sår-retning osv. Han fortsatte med beskrivningar av något mer moderna behandlingsmetoder, exempelvis bad 3-10 timmar om dagen för att mildra agiterade tillstånd, förskrivande av opium och olika sängkurer. Fascinerande foton från gamla mentalsjukhus som nästan var självförsörjande. 1960 fanns 35000 vårdplatser. Idag finns det 4000.
Olika sätt att diagnosticera bipolär sjukdom i historien: från fotspår i snön (täta, försiktiga steg vid stupor vid melankolisk depression, och spretiga, ojämna steg med stora avstånd hos en maniker) till pulsmätning och analyser av handskrift. Inte förrän på 50-talet när Litium introducerades fanns egentligen fungerande farmakologisk behandling. HH berättade mer om hur läkemedel historiskt använts och utvecklats, vad man använder idag och nämnde diagnosmanualen DSM 5 (som i dagarna släpps på svenska).

 

hermanåsa

åsaW

Publiken ställde frågor kring vad anhöriga kan göra för att stötta (svar var bland annat: att skänka hopp, finnas där, ta reda på så mycket de kan, visa lyhördhet, bidra med struktur). Frågor ställdes om orsakerna till sjukdomen (Svar: komplext. Finns massor av teorier om tänkbara orsaker och orsakskombinationer). Frågor om vad som kan utlösa episoder (bland annat stress, sömnlöshet, vissa personer reagerar på antideppressiv medicinering. Om sjukdomen lämnas obehandlad ökar risken för tätare och mer lättprovocerade insjuknanden). Frågor ställdes också om vad man som anhörig ska göra om den person som är sjuk inte vill ha hjälp.

Annonser

2 thoughts on “Föreläsningar om bipolär sjukdom arrangerade av PIL och Libra

    • Hej. Det händer mycket, jag har bara koll på en bråkdel. Ett tips är att prenumerera på nyhetsbrev från olika organisationer, föreningar och myndigheter. Ofta finns Facebooksidor där info läggs ut om arrangemang. Även bibliotek och vårdenheter har anslag om arrangemang av olika slag. Med vänlig hälsning, Mikaela

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s