Birgitta Stenberg hade ambitionen att lära sig allt

Åsa Moberg skriver:

Birgitta Stenberg var en fantastisk författare och samhällsdebattör. Så sent som förra året höll hon ett bejublat inledningstal på Pridefestivalen. Dokumentärfilmen ”Alla vilda” om några av hennes livs kärlekar kom till hennes 80-årsdag för två år sedan.

På nätet läser jag nu, när hon är borta: ”Alla vilda – en film med Birgitta Stenberg. Visa vägbeskrivning. FILM & SAMTAL med kulturikonen författarinnan Birgitta Stenberg…” Klart det finns en vägbeskrivning till ett samtal som måste fortsätta! Att samtalspartnern är död kan inte vara något hinder, det var det aldrig för Birgitta.

”Någon gång ska det ju ta slut”, sa hon sakligt, när hon fått sin cancerdiagnos. Hon firade sedan sin 80-årsdag med fest i Rökeriet på Åstol och hon gifte sig med Kerstin, en kärlekshistoria som hon inte hann göra litteratur av. Men det gjorde hon å andra sidan inte heller av sitt första äktenskap, de 19 åren med Håkan, som avled 1991.

Birgitta hade ambitionen att lära sig allt. Hon kunde köra racerbil och hon kunde allt om motorer. Hon var biodlare och skrev en underbar bok om det. I ”Allt möjligt om bin” berättar hennes egna illustrationer halva historien. Hon tecknade och målade på hög nivå. Det blev många utställningar. Hon var en framstående barnboksförfattare. Billy blev den mest kända huvudpersonen och där är det Mati Lepps illustrationer som ger texten extra djup.

Genombrottet kom 1961 med romanen Chans, som blev film 1962. Den boken är en lysande tidsskildring som håller bra, med sin inkännande bild av en utsatt ung kvinna. Tidigt begav sig Birgitta ut i Europa. Hon har skildrat sina möten med exkungar och narkomaner i många böcker. I P4 Väst sammanfattade hon sitt litterära projekt: ”Att ta reda på hur det är att vara kvinna i ett patriarkat som det vi har.”

En av Birgittas största bedrifter var att hon lyckades bli fri från narkotika. En del tror att hon skrev boken ”Rapport” utifrån litterära avståndsstudier av narkomaners liv, men hon kunde lika gärna ha dött där nere på botten.

Vår vänskap inleddes 1981, när hon tackade för min uppskattande recension av Kärlek i Europa. Det är sällsynt att författare tackar (det borde vi göra oftare!) men de två gånger det hänt mig har det slutat med livslång vänskap. Första gången var 1974, när jag skrev uppskattande om Märta Tikkanens roman Vem bryr sig om Doris Mihailov.

Från den första gång vi möttes alla tre har vi hållit ihop. Avstånden har gjort att kontakterna upprätthållits huvudsakligen per brev, telefon, fax och till slut e-post. När sjukdomen gjorde att Birgitta inte längre orkade sitta vid datorn blev besöken hos henne tätare, en av de få goda sidorna med en svår sjukdom.

För den som ska dö verkar det bra att vara religiös. Birgitta var djupt troende katolik. Det var också hennes älskade Kerstin. Att få besöka dem under sjukdomstiden var en ynnest: ett märkligt lugn rådde och friden spred sig till besökaren. Birgitta ville till varje pris slippa sjukhus och de få gånger hon måste dit fanns Kerstin alltid vid hennes sida.

Det sista halvåret sov hon mycket. Livet begränsades lite i taget, tills en promenad till brevlådan blev ett äventyr. Det var stort att få gå vid hennes sida när hon undervisade om hur människan ska andas för att förbli frisk och stark. Jag tror hon upplevde sig så in i det sista.

Hon brukade slå upp ögonen och utbrista: ”Livet är underbart!” innan hon med möda förflyttade sig ut till den inglasade verandan en stund. När hon inte längre kunde göra det blev tillvaron dystrare. Sista gången jag besökte henne frågade hon i stället ”Varför tar det inte slut?” Det gjorde det nu, och det var hon nöjd med. Allt är bra, sa hon till sin hustru strax innan hon dog.

 

 

Även publicerad i HD 23 aug.http://hd.se/kultur/2014/08/24/livet-ar-underbart/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s