Efter Fukushima fanns inga jodtabletter i Sverige

Åsa Moberg skriver:

Ibland är gamla nyheter lika intressanta som nya. Det tyckte jag när jag fick en länk med följande meddelande från ”Apoteket” från veckan efter kärnkraftskatastrofen i Fukushima.

Jodtabletter för personer i Sverige inte nödvändigt
Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten finns det ingen anledning för personer i Sverige att äta jodtabletter. Den mängd radioaktiva partiklar som eventuellt kan komma att nå Sverige inom ett par veckor är troligtvis mycket liten. Personer i Sverige har därför ingen anledning att känna oro för radioaktiva partiklar från japanska kärnkraftverk eller för radioaktivt jod enligt bedömningar av Strålsäkerhetsmyndigheten.
Lagret av jodtabletter är för närvarande tillfälligt slut i Sverige. Enligt leverantören är nya förpackningar under produktion för leverans snarast.
Nyheten publicerad: 2011-03-16 kl. 18.10
Slut citat.
Vilken tur, måste man säga, att de jodtabletter som ändå inte fanns inte var nödvändiga. Jodtabletter ska tas så snart som möjligt när människor riskerar att drabbas av radioaktivt nedfall, för att hindra att sköldkörteln tar upp radioaktivt jod som kan orsaka cancer. Barn och unga är särskilt utsatta. Efter ett dygn fyller tabletterna ingen funktion, då har sköldkörteln redan tagit upp radioaktivt jod.

I Finland har hela befolkningen fått jodtabletter. De ingår där i beredskapen för en kärnkraftsolycka. I Sverige begränsas utdelningen till de kommuner som har kärnkraft, en kvarleva från den period när reaktorerna startade och beredskapsplaner enbart fanns i de län som hade kärnkraft. Som nedfallet från Tjernobyl visade respekterar det radioaktiva nedfallet efter en olycka inga gränser, varken mellan kommuner eller mellan länder.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s