Nytt danskt radioprogram för svenskar

Åsa Moberg skriver:

Jag lyssnar ofta på dansk radio, men det vet jag ingen annan som gör. Inte ens där jag bor, där Öresund är som smalast och dansk radio som närmast. Nu ska den ganska nya danska kanalen Radio24syv starta ett nytt pratprogram som riktar sig särskilt till svenskar. Det ska handla om sådant som man inte får prata om i Sverige, hörde jag i Sveriges Radios P1 morgon 30/6. I Danmark finns en vild flora av föreställningar om vad man inte får prata om i Sverige.

Islam och invandring nämndes som exempel, fast vi pratar om dessa ämnen i det offentliga samtalet varje dag. Det påpekade Sydsvenskans Hedi Avellan, som medverkat i Radio24syv. Som lyssnare har jag annars mest noterat att många danska radioprogram är helt utan kvinnors röster, vilket är ovanligt i svensk radio. Kanalen Radio24syv är en sorts P3 utan musik, en folklig pratradio där jag ofta råkat höra nattsamtal med psykolog med människor som är så öppna som sina bekymmer att jag hela tiden oroar mig för hur deras anhöriga ska reagera.

Vad är egentligen skillnaden i debattklimat mellan Danmark och Sverige? Jag tror det belystes i ett program i vanliga danska P1 förra veckan, en filosofisk diskussion om ondska. Finns ondska? Så länge jag lyssnade var svaret ja, och beviset var att filosofen hade sett två svarta män passera en glad gammal dansk man med hund – och den ene av de svarta männen sparkade hunden. Jag hörde säkert den ondes svarthet betonad tjugo gånger innan jag stängde av.

I Sveriges P1 skulle en diskussion om ondskan möjligen tagit fasta på att en ung man kan sparka en hund provocerat. Unga män gör sådant ibland (mycket oftare än unga kvinnor). Eller skulle exemplet i vårt land rent av ha blivit en nästan medelålders manlig sverigedemokrat som oprvocerat slår en medmänniska med järnstång?

Annonser

One thought on “Nytt danskt radioprogram för svenskar

 1. Även jag brukar lyssna på dansk radio, så du är inte ensam om denna vana. Helst på DR1, men på kvällarna måste det bli på Radio24syv, då den förra (borgerliga) danska regeringen beslöt att på kvällarna efter kl 18 ska endast denna talkanal höras i Danmark. Kanalen är utlagd på entreprenad till ett privat företag på åtta år. Budgeten (knappt 100 Mkr per år) var så liten att få seriösa medieföretag var intresserade. Den begränsade budgeten märks i att Radio24syv gärna bjuder in snacksaliga personer till debattprogram, snarare än satsar på traditionell journalistik som kostar mer.
  Det program som du nämner, kan ses som företagsledningens satsning på ett provaktivt sommarprogram, som är billigt att producera men väcker uppmärksamhet, när de ordinarie programvärdarna går på semester. Till programledare har man valt Mikael Jalving, som ges frihet att föra fram sina käpphästar om ”svenska tabun”. Att döma av radiokanalens eget pressmeddelande kommer vi få höra de åsikter, som Jalving sedan flera år har framfört som journalist på JyllandsPosten och som författare till boken ”Absolut Sverige” (JP 2011). Jalving driver tesen att Sverige är ”tystnadens rike” där vanligt folk inte fritt får föra fram sina åsikter. Nu är det emellertid inte så att Jalving intresserar sig för åsiktsfrihet i allmänhet. Jalving är förbannad på att de kritiska åsikter som han själv har (tex om socialdemokrati, invandring, islam) inte fyller medierna i Sverige på samma sätt som i Danmark. Han är skakad av att flertalet svenskar inte inser att … ”det politiske og kulturelle establishment synes arbejde målrettet på at afskaffe Sverige”.

  Därför är Jalvings syfte med programmet, enligt Radio24Syvs pressmeddelande, at hjælpe svenskerne. »De kan jo næsten ikke komme til orde andet end på nettet helt ude i periferien under pseudonymer, og under påvirkning af euforiserende stoffer og alkohol. Der kan de så forholde sig til den skæbne, der undergår Sverige i disse årtier. Vi vil forsøge at give dem et podium, hvor de kan ringe ind og tale om de emner og tabuer, vi tager op,« forklarer han.

  Men givetvis går Jalvings agenda längre; med hjälp av vittnesmål från undertryckta och missnöjda svenskar vill han få danska lyssnare att förstå hur illa läget är i Sverige;
  »Hvis lytterne ikke i forvejen ved, hvor galt det er fat med Sverige og det eskalerende antal af tabuer, der bliver stablet oven på hinanden, så får de her en indgang til at følge med i maskinrummet og den politiske og kulturelle samtale om vores broderlands underfundige skæbne,« siger Mikael Jalving. …
  Det første program, der sendes live, skal handle om indvandring.
  »Det er det største tabu overhovedet, og det er derfor, vi tager det op. Vi kommer til at tale om alt, hvad der knytter sig til det, for eksempel dårlige skoler, parallelsamfund og den frygt, der er i Sverige for at tale om tingene,« siger Mikael Jalving.
  Han fortæller, at de i programmet kommer til at tage otte til ti tabuer op i løbet af de tre uger, det kører. Der vil komme forskellige gæster i studiet hver gang, og der skal lyttere igennem på telefonen. »Jeg skal tale med dissidenterne. Folk, der har været ude for noget eller kan reflektere over forholdene i Sverige. Det er dem, der er utilfredse med tingene og de tabuer, der får svenskerne til at lukke øjnene for alle problemerne,« siger værten.

  Pressmeddelandet avslutas med denna intressanta upplysning: Du har skrevet en bog om Sverige Har du ellers nogle særlige kompetencer eller viden om vores naboer, siden det lige er dig, der skal være vært? »Nej, men kanalen håber måske på, at jeg kan provokere nogle lyttere og få sat lidt gang i kontakten over Øresund.

  Denna kommentar skriven av Jörgen Schultz
  ( apropå Jelvings tes ”tystnadens rike” – i min hemort röstade 25 % på SD i senaste valet)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s