#blogg100 inlägg 24. Dubbel tidningssorg

#Blogg100 inlägg 24

Åsa Moberg skriver:
Dubbel tidningssorg

Sista numret av riksdagens förträffliga informationstidskrift Riksdag & Departement har kommit. Det stora partierna kunde inte enas om att låta redaktionen ta över eller att sälja till någon av de utomstående som erbjudit sig att fortsätta utgivningen. Tidskriften har erbjudit en enastående överblick över rikspolitikens beslutsfattande och utredningar. Antagligen har redaktionen gjort ett alltför bra arbete. Det är en stor skandal att just riksdagen bestämmer sig för att den inte tål granskning.

266 riksdagsledamöter var med och fattade beslutet, med motivet att man vill ”uppnå en långsiktigt hållbar lösning” för sitt informationsarbete. ”Språket får nya dimensioner när man benämner en nedläggning på detta sätt”, skriver den siste chefredaktören Mattias Croneborg i en krönika i Publikt (nr 7, 30/5) som är Statsanställdas förbunds tidning.

Sydsvenska Dagbladet har köpt min lokaltidning Helsingborgs Dagblad. Det har noterats i andra medier, men vad det innebär har knappast uppmärksammats. Det är en så stor sorg att man har svårt att ta in den. Under hela mitt liv har papperstidningar slagits samman eller dött, kanske har det gått rutin i denna långsamma katastrof. Det blir lite som bottendöden i Östersjön. Ständiga rapporter: läget värre – men vad ska jag kunna göra åt det?

Igår fick frilansmedarbetarna på Helsingborgs Dagblad ett mejl från kulturchefen Gunnar Bergdahl. Han haft två möten med Lars Dahmén, Sydsvenskans ”publisher” (direktör och chefredaktör i en person) och den som beslutar. Gunnar skriver: ”Jag har fått en obehaglig känsla av att vara ganska ensam om att öppet redovisa den oro som beslutet om en sammanslagen redaktion, en tidning, väcker.” Han konstaterar att ”Processen att också dra ner på journalistiken ligger högt på agendan och är i full gång. Att HD ligger extra illa till är uppenbart. Det är alltid enklare att genomföra en drönarattack än att skjuta en människa i korridoren.”

När folk frågar Gunnar Bergdahl svarar han med en jämförelse: Tänk om Dagens Nyheter skulle köpa Svenska Dagbladet och samordna åsiktsmaterialet? Nu handlar det om att landets fjärde största morgontidning köper den femte. Konkurrensverket lär inte ha något att invända.

Snart ligger landet i medieskugga bortsett från en liten ljuskägla över Stockholm – och platser dit stockholmare tar sig, som Almedalen i juli, Folk och försvar i Sälen i januari. De flesta kommuner kommer att ha diarier som ingen tittar i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s