#Blogg100 inlägg 23. Slavenca Draculic vet hur man startar ett krig

#Blogg100 inlägg 23: Slavenca Draculic vet hur man startar ett krig
Åsa Moberg skriver

Staden Lillehammer ligger inte långt från Sälen i Sverige. 20-25 maj firades där Lillehammers litteraturfestival med norska och internationella författare, bland dem Slavenka Drakulic. Intervjuad i Dag og Tid (30/5 -14). Hon är född i Kroatien på den tiden när landet hette Jugoslavien, men på 90-talet tvingades hon fly. I dag bor hon i Sverige, Kroatien och Wien. Nationalisterna tålde inte stridbara feminister. Visst är det märkligt: nationalister brukar hata främlingar, men när hatet piskas upp spelar det ingen roll om människor bott grannar hela sina liv – ”fel” religion eller språk eller ursprung avgör. Och halva befolkningen, kvinnorna, är alltid extra utsatta, i alla krig och kriser.

I den läsvärda intervjun säger Drakulic: ”Jag vet precis hur man ska starta ett krig. Önskar du starta ett krig ska du tala med mig. Det kommer inte nerifrån. Du måste förbereda människor för att de ska vara i stånd att döda. Försoning måste också genomföras från toppen och ned till bottnen.”

För oss som skriver är det inte roligt att läsa hennes obarmhärtiga ord om vår roll: Krig startar enligt hennes uppfattning alltid mellan politiker på toppen. Och ”mediekriget” är den viktigaste förberedelsen, det är journalisterna och de intellektuella, akademiker och professorer, som står för den nationalistiska propagandan.

När kriget i före detta Jugoslavien rasade som värst bodde jag vid norsk-svenska gränsen. Då kändes det som om det godmodiga ömsesidiga skämtlynne som ibland slog över i förakt mellan svenskar och norrmän inte skulle behöva eldas på med särskilt mycket propaganda för att växla över i rent hat, så jag förstår vad hon menar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s