#Blogg100 inlägg 5. Det är inte farligt att tala om självmord

#Blogg100

Åsa Moberg skriver:

Malik Bendjelloul har avlidit 36 år gammal. När radion på morgonen den 14 maj meddelade nyheten angavs ingen dödsorsak. Inte ”efter en tids sjukdom”, ”i en bilolycka”. I lunchekot i P1 meddelades att polisen uppger att inget brott förekommit. Att ingenting säga är ibland lika tydligt som att berätta.

Sannolikt självmord, tänkte alla vi som läst pressetiska regler eller annars intresserat oss för denna tabubelagda dödsorsak. Samma dag bekräftas misstanken. Den osannolikt framgångsrike dokumentärfilmaren har tagit sitt liv.

Jag vet ingenting om den döde, men jag vet att framgång inte är någon medicin mot bristande livslust. Det borde finnas större beredskap i samhället, mer kunskap om att alla stora förändringar i livet medför psykiska påfrestningar. Kan det finnas en större förändring för en filmare än att vinna en Oscar?

Det är inte farligt att tala om självmord. Och det är angeläget att diskutera vad som kan göras för att förhindra dem. Hoppas bara att detta inte var ännu ett av de alltför många fall där kontakter med sjukvården inte gav den nödvändiga hjälpen.

2 thoughts on “#Blogg100 inlägg 5. Det är inte farligt att tala om självmord

  1. Nobelpriset har kallats ”kiss of death”. Kan framgång leda till ”prestationskramp” och i förlängningen självmord hos en sårbar människa (Orsakerna är sannolikt flera)? Tänker på Stig Dagerman och hans öde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s