Rosatom vill bygga kärnkraftverk i Finland

Åsa Moberg skriver:

Vid sömnlöshet har jag en personlig medicin: jag kan skruva mig fram genom alla stationer på en liten radio med hörsnäckor. Det måste vara pratradio om den ska skingra störande tankar tillräckligt effektivt för att öppna hjärnans sömnfönster. Musik hjälper inte alls om någon extra bra idé eller något ovanligt stort bekymmer fått fäste i tankarna.

Ibland lyssnar jag på mellanvågsradio, en otidsenlig vana som uppkom med Radio Luxemburg. Där sändes nattmusik innan det fanns svensk nattradio, den enda radiokanalen P1 avslutades med ”Du gamla du fria” i god tid före midnatt varje kväll.

Ljudkvaliteten är usel, men hela Europa hörs. Det ger en snabbkoll på nyhets- och debattläget. Förvånansvärt mycket är sig likt mellan länderna, men ibland får man veta något nytt. Just nu törs jag knappt lyssna, efter att ha fångat in Ryssland med ett tonläge som bekräftade det nya kalla kriget. Ryska är ett språk som jag inte behärskar. Men en vaken stund mellan 03 och 03.30 den 11 april blev jag riktigt rädd. Tonfallet var ungefär som nyheter från Nordkorea.

Och orden. Fler än man tror är gemensamma eller likalydande. Ukraina, det vanligaste ordet, låter exakt likadant. Det gäller även ”Krim”. Det därefter vanligaste: ”kampanj” likaså. Det lät som om de talade om ”rasism”, med olika ändelser, vilket på ryska måste vara ”rysk”. Ett återkommande ord var ”front”, lika oroande ord på alla språk. Tjetjenien, två gånger, lät också olycksbådande.

Även ”export” är lätt igenkännbart, liksom företagsnamnet Gazprom, hur många gånger som helst. Uran en gång. Atom flera gånger, en gång hela ordet ”atomkraft”. Landet Vietnam, många gånger. Dit hoppas Ryssland få exportera kärnkraftverk, kanske handlade inslaget om det.

Rosatom heter det väldiga ryska kärnkraftsbolaget, som tillverkar både kärnvapen och kärnkraftverk. Exportansträngningarna är föga uppmärksammade, men de är stora. Jag har läst om dem, de utgör ett viktigt led i bygget av politiska och militära allianser. I vårt närområde visas de nationalistiska länderna Turkiets och Ungerns goda relationer till Putins Ryssland bland annat i planer på köp av ryska reaktorer.

I Finland vill Rosatom bygga ett nytt kärnkraftverk i Pyhäjoki, tvärs över Bottenviken från Skellefteå. Där ska jag tala när Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken ordnar protestmöte på Tjernobyldagen 26 april. Antagligen är den ryska kärnkraften på alla plan en större fara än den ryska gasexporten, som dock får mycket större uppmärksamhet.

Den ryskspråkiga halvtimmen var ingen bra sömntablett. Nyheterna från Ukraina är dock i dessa tider ännu mindre sömngivande när de presenteras på något begripligt språk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s