Gästbloggare: Tobias Aspelin om Jackie Ferm och vår tids antika drama – mediakören

Tobias Aspelin, skådespelare och manusförfattare.

Mediakören skapar vår tids antika drama

Likt ett antikens drama med alla tillhörande ingredienser av våld, sex, svek och hämnd har vi tack vare kören av media kunnat följa familjen Svartenbrandts öden ända sedan Lars-Inge Ferms, alias Svartenbrandt spektakulära rymning från Kumla 1972.
Som en ödets förbannelse har Svartenbrandts barn följt den utstakade dramatikens lagar.
Jackie Ferm växte upp i kamerablixtarnas sken som den beryktade brottslingens dotter och när familjen slutligen splittras hamnar hon vid elva års ålder på ungdomshem.
Som sextonåring tvingas hon begrava sin döde lillebror Jack som omkommit i en bilolycka.
På begravningen har familjen inte setts på sju år och trots löftet att hålla en låg profil under sin korta permission tar Lars-Inge dit den tacksamma kören av media.
Dottern Jackie hämnas på sin pappa med de medel som står henne till buds, sin kropp och såklart, media-kören; hon tar reda på vilka tidningar fängelseinternerna läser, ringer upp Slitz och erbjuder dem ett utvik och myntar begreppet ”nakenhämnd”.
Sen rullar karriären på; hon har sex inför tv-kamerorna i första avsnittet av Paradise Hotel och fyrtio avsnitt senare är hon säsongens självklara vinnare med prissumman på en kvarts miljon kronor och blir framröstad som det årets tv-personlighet.
Fattas bara!
Samma år blir hon framröstad som årets bloggerska och nu kan hon även titulera sig författare.
Alla vill ha en del i Jackies aktier, tv och tidningar står på kö för att intervjua, annonsörerna står i givakt för att bli nämnda i hennes blogg och klinikerna som ombesörjer hennes omfattande läppfyllningar får den bästa reklam de kan tänkas få.

Jag har tre barn varav en dotter som nu är elva år.
På sexualundervisningen i skolan delar de in klassen i grupper och har ”killsnack” och ”tjejsnack”
De talar om integritet, om vikten att själv bestämma vad man vill och inte vill göra med sin kropp, att kunna säga nej och att man duger som man är.
Vilka tror ni har störst inflytande över min dotter; vi föräldrar, lärarna i skolan eller kändistjejerna på tv och i media?

Jackie Ferm föddes med ungefär samma genetiska, ekonomiska och kulturella förutsättningar som sin pappa.
Båda hade en trasig och kaotisk barndom och ett enormt behov av att bli älskade och bekräftade men där han fick uppmärksamhet med hjälp av vapen och spektakulära rån med blodig utgång blev Jackie känd med de vapen som stod henne till buds, sin kropp.
Och vilka var det som dramatiserade deras liv?

(Edit:
En observant läsare påtalade ett faktafel i texten, detta är nu rättat. Tack för att du var uppmärksam. Själva kommentaren råkade raderas).

Kontaktuppgifter: http://www.tobiasaspelin.com
Boken Rövarbruden av Jackie Ferm.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s