”Blir det inte som vi vill ska det inte bli något alls. Vi sätter ut patienten på gatan och ser vad som händer”.

Åsa Moberg skriver:

När Sture Bergwall släpptes efter 23 år på Säter övergick han formellt från sluten psykiatrisk vård till psykiatrisk öppenvård. Man kunde tro att ”öppen vård” skulle innebära insatser för att se till att han fick ett liv utanför sjukhuset, men så är det inte:

”Genom att prata lite löst om vårdplan och utslussning ger samhället sken av att aktivt stödja Sture när han lämnar rättspsykiatrin. […] Efter 23 år av massiv felbehandling erbjuds Sture ingen flytthjälp från Säter, ingen skjuts till nya bostadsorten, ingenting. Frigivandet är en direkt följd av de friande domarna. Nu flyttar samhället över ansvaret för Stures liv och välbefinnande på oss, hans åldrande syskon med familjer”, skriver Ingegerd och Sten-Ove Bergwall på http://sturebergwall.wordpress.com 19 mars.

Hur många anhöriga känner inte igen sig? Så länge en patient är intagen tycks inga kostnader vara för höga. Vad kan Sture Bergwalls år på Säter ha kostat? 20 miljoner räcker knappast. Rättspsykiatrins vårdplatser kostar mellan ett par tusen och över tiotusen kronor per dygn, beroende på vilka insatser som görs. Insatserna i fallet Bergwall har genom åren varit exceptionella.

Nu gick rättsväsendet emot Säter. Sjukhuset reagerar som ett tjurigt barn: blir det inte som vi vill ska det inte bli något alls. Vi sätter ut patienten på gatan och ser vad som händer.

De anhöriga, som hittills inte existerat annat som en störning ur sjukhusets synvinkel, ska nu stå redo att ta över allt ansvar. Det gör de, i detta som i många andra fall, mirakulöst nog. Trots psykiatrins målmedvetna strävan, i detta och allt för många andra fall, att kapa den intagnas band till sitt sociala nätverk.

Det märkliga är att det inte finns någon opartisk instans mellan slutenvården och öppenvården som kan göra en saklig bedömning av vilka insatser som behövs för att en patient ska kunna slussas ut till det liv utanför sjukhuset som formellt är målet med vården.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s